İçeriğe geç

Mobilya İmalatında Kullanılan Malzemeler

mobilya imalatı edirne

SUNTA (Yonga Levha)

Halk arasında sunta (suni tahta) olarak bilinen yonga levha, genellikle lignoselülozik (selüloz içeren odunumsu) hammaddeden elde edilen yonga veya küçük parçacıkların sentetik bir reçine ya da uygun bir yapıştırıcı yardımı ile ısı ve basınç altında geniş ve büyük yüzeyli levhalar haline getirilmesi ile elde edilen ve gerek mobilya yapımında gerekse başka amaçlarla kullanılan bir malzemedir.

Kereste ve kontrplak üretimi için, kalın çaplı düzgün gövdeli, uzun ve fazla miktarda odun kusurları içermeyen tomrukların kullanılması gerekmektedir. Bu tür hammaddelerin bulunması nispeten zor ve pahalıdır. Halbuki yonga levha üretimi için kullanılacak hammaddede bu tür özellikler aranmadığı gibi bitki artıkları bile değerlendirilebilmektedir.

Yonga levhalar birçok kullanım yeri için gerekli fiziksel ve mekanik özellikleri taşırlar:

– Düzgün yüzeylidir,

– İstenen kalınlıkta üretilebilir,

– Homojen bir yapıya sahiptir,

– Çivi, vida ve tutkalla diğer malzemelerle birleştirilebilir,

– Büyük ebatlarda üretilmiş olması isçilikten tasarruf sağlar,

– Üst yüzey işlemleri uygulanabilir,

– Yongaların koruyucu, yanmayı geciktiren maddelerle işlenmesi sonucunda çesitli özellikler kazandırılabilir,

– İşlenmesi kolaydır,

– Masif ağaç malzemede görülen budak, çürüklük ve lif kıvrıklıgı gibi kusurlar bulunmaz ve nispeten ucuzdur.

Yonga levha üretiminde kullanılan hammaddelerin %90’ı odun ve lignoselülozik malzemelerdir. Bu amaçla genellikle, bakım ve aralama kesimleri ile ağaçların budanması sonunda elde edilen ince yuvarlak odunlar, dal ve tepe uçları ile ağaç endüstrisi artıkları yonga levha üretiminde kullanılmaktadır. Batı Avrupa’da başlangıçta iğne yapraklı ağaç odunları (ladin, çam, köknar ve sıdka ladini) tercih edilirken, daha sonra ekonomik olmaları ve kolay temin edilmelerinden dolayı kayın, huş, kavak, kızılağaç ve söğüt gibi yapraklı ağaç türleri de kullanılmaya başlanmıştır.

Yonga levhalar mobilya sektörü dışında kat döşemeleri, prefabrik ev yapımı ve kapı göbeği imalatında kullanılmaktadır.

Sunta (Özet)

Sunta odun talaşının belli kimyasal birleştiriciler ile karıştırılarak preslenmesi sonucu elde edilen levhadır. Mobilya sanayinde sıkça kullanılır. Belirli standartlar dahilinde çeşitli kalınlıklarda üretilir. Suya ve yanmaya karşı dayanımı yoktur. Çeşitli kalitelerde üretilir ve darbe dayanımı kalitesine göre değişir.

SUNTALAM

Vasıfsız, ince çaplı odunların hammadde olarak kullanıldığı, birinci sınıf keresteye alternatif olarak üretilen ahşap plakadır. Odunlar, yongalama makinelerinde küçük parçalara bölünür. Kurutma fırınında belli bir nem oranına indirilir ve eleme işleminden sonra, tutkalla karıştırılır. Alt, orta ve üst olmak üzere, tabakalar halinde serilir. Belirli bir sıcaklık ve basınç altında preslenen malzeme, tutkalın reaksiyona girmesi ile, ‘masif’ bir malzeme haline gelir. Daha sonra zımparalanan levhalar,bekletildikten sonra, tüketime sunulur.

Suntalam, sunta levha üzerine, teknolojik emprenye makineleriyle melamin reçinesi ve tutkal emdirilerek yanmaz ve su geçirmez hale gelen dekor kağıdının kaplanmasıyla elde edilir

Yani suntalam, suntanın üzerine laminasyon işlemi sonucu kaplama görüntüsü verme işlemi sonucu oluşturulur. Laminasyon uygulaması malzemelerin dayanıklılığını da artırır. Zengin desen ve renk çeşidiyle sunulan suntalamlar yaşadığınız tüm mekânların dekorasyonunda, mutfak, banyo ve modüler mobilya üretiminde tercih edilir ve beğeni ile kullanılır.

Suntalam (Özet)

Özel reçetelerle üretilen melaminli reçinelerle empenye edilen dekor kâğıtları yonga levha üzerine yüksek basınçlı preslerde preslenerek üretilen suntadır. Empenye esnasındaki kimyasal işlemler sayesinde, çizilmeye, yanmaya ve suya dayanıklı bir yüzey elde edilir.

MDF (Lif Levha)

(Medium Density Fiberboard) (Orta Yoğunluktaki Fiber (Ahşap) Levha)

MDF (Lif Levha) MDF (Medium Density Fiberboard), kelime anlamı ile orta yoğunlukta lif levha olup, ağaç liflerinin sıcakta sertleşen sentetik reçine ile birbirine kaynaştırılması suretiyle levhalar halinde üretilen ahşap esaslı bir malzemedir. Yonga levhada odun yonga (kıymık) haline getirilirken, MDF’de en küçük fiziksel özelligi olan liflerine kadar ayrıştırılmaktadır. Lif levhalar Türk standartlarına göre üç çeşittir. Bunlar; yumuşak, orta ve sert lif levhalardır. Orta sert lif levhalar (MDF) son 25 yıl içinde mobilya endüstrisinde artan bir oranda kullanılmaya başlanmıştır. MDF’nin her noktasında liflerin eşit dağılması ve çok yoğun bulunuşu levhaların her iki yüzünün yanı sıra, kenarlarının da makina ile herhangi bir kırılma olmaksızın ya da malzeme parçacıkları arasında boşluklar ortaya çıkmaksızın islenmesine imkan sağlamaktadır. Bu sayede MDF masa tablaları, kapı panelleri, kenarları zırhlı ve profil yüzeyli çekmece alınları gibi parçaların üretilmesinde basarı ile kullanılmaktadır.

Son derece düzgün ve homojen bir yüzeye sahip olan MDF, gerek boyama, gerekse dekoratif folyo veya ahsap kaplamada çok iyi bir taban oluşturur. Bu özellikleri, MDF’nin pek çok uygulamada masif ahşaba alternatif olarak kullanılmasına olanak sağlar. MDF’ye boya, vernik gibi malzemeler doğrudan uygulanabilmekte ve üzerine desen baskı yapılabilmektedir. Vida ve tutkal tutma konusunda sorunsuzdur. Ayrıca çok hassas teknik özelliklere sahip MDF-X (düsük oranlı formaldehite sahip MDF) MDF-H (suya, neme dayanıklı MDF) MDF-I (atese dayanıklı MDF) de üretilebilmektedir. Yonga levha ve MDF’nin laminat adı verilen ince bir melamin levha ile kaplanmış halleri suntalam ve MDFlam olarak bilinmektedir.

Avantajları:

-Ucuzdur.

-Çalışması kolaydır.

-Dayanıklıdır.

-Muntazam kalınlığı, makine ile işlenmeye çok elverişli oluşu ve sağlamlığı MDF’nin pek çok uygulamada masif ahşaba alternatif olarak kullanılmasına olanak sağlar. Özellikle seri üretim sırasında iş gücü ve zaman bakımından tabakalı levhalara karşı kıyaslanamayacak kadar ergonomik bir üründür.

-MDF’ ye boya, vernik gibi malzemeler doğrudan uygulanabileceği gibi PVC kâğıt kaplamalar da yapılabilir.

-Üzerinde desen baskı uygulanabilir.

-Vida ve tutkal tutma konusunda sorunsuzdur.

Dezavantajları:

-Ağırdır.

-Boya ister.

-Sabitlenmezse zamanla genişleme ve bükme yapabilir.

-Suya karşı direnci sınırlıdır.

MDFlam

MDF’nin üzerine laminasyon işlemi yapılması sonucu, kaplama görüntüsü verilmesiyle oluşturulur. Zengin desen ve renk çeşidiyle sunulan “MDFlam”’lar yaşadığınız tüm mekânların dekorasyonunda, mutfak, banyo ve modüler mobilya üretiminde tercih edilir ve beğeni ile kullanılır. Melaminli reçinelerle emprenye edilen dekor kâğıtları MDF levha üzerine yüksek basınçlı preslerde preslenerek “MDFlam” üretilir. Emprenye esnasındaki kimyasal işlemler sayesinde, çizilmeye, yanmaya ve suya dayanıklı bir yüzey elde edilir.

LAMİNAT MALZEME

Termoset reçinelerle emprenye edildikten sonra, yüksek basınç ve sıcaklık ile hazırlanmış, bir veya her iki yüzü de renklendirilmiş ve dekoratif amaçla şekillendirilmiş levhalardır. Ahşap kaplama malzemesi olarak kullanılır.

LAMİNAT MALZEMENİN TARİHİ GELİŞİMİ (Ekstra Bilgi)

Kısaca yapay reçine sıvısı emdirilmiş kağıtların üst üste konulması ve sıcak preslerde sıkıştırılmasıyla elde edilen laminat malzemesinin ilk üreticisi 1913 yılında A.B.D. Cincinati’de bulunan FORMİKA FİRMASI olmuştur. Daha sonra bu firma 1945 yılında Avrupa’daki ilk tesisini İngiltere’de kurmuştur.1948 yılında da Türkiye’ye getirilen bu malzeme o günden bu güne Türkiye’de laminatın adının formika olarak bilinmesine neden olmuştur.

– Sunta ve MDFnin farkı nedir?

Her ikisi de talaşın preslenmesi ile oluşmuş tabakalardır. Sunta ucuz ve nispeten dayanıksız bir malzemedir. İnce yapılıdır ve sık bir malzeme değildir. Genelde dolap arkalığı ve benzeri yerlerde kullanılır. Sunta mobilyada iyi bir çözüm değildir. Bir süre sonra açma yapması kaçınılmazdır. MDF ise daha iyi preslenmiş, daha kalın ve suntaya oranla daha sağlam bir malzemedir. Masa tablaları, dolap kapakları ve benzer yerlerde kullanılır. Muhtelif kalınlıkları mevcuttur.

– Kaplama nedir?

Ağaç gövdesinden ince kesitler alınır. Her ağacın kendine özgü bir dokusu vardır. İşlemler sonucu şerit veya tabaka haline getirilir. Üç çeşit olarak mevcuttur. Doğal Kaplama, Yapay Kaplama ve Yapay Dokulu Doğal Kaplama.

Doğal kaplama ağacın dokusunun değiştirilmeden kaplamaya dönüştürülmesidir. Doğada çok bulunan ve pahalı olmayan tüm ağacların doğal kaplaması kullanılır. Yapay Kaplama adı üstünde ağaç değildir. Yapay Dokulu Doğal Kaplama ise yine ağaç kaplamadır ama üzerindeki doku işlemler sonucu değiştirilir. Ender bulunan veya çok pahalı olan ağaç dokuları için kullanılır. Ayrıca doğal kaplamada her serinin farklı olma riski vardır. Yapay dokuda süreklilik sağlanabilir.

– Profil Kapak Nedir?

MDF plakalardan çekilen ve üzerine 40 mikrona kadar PVC folyo kaplanan profillerdir. Çeşitli renk, desen ve kesitteki bu profillerden kapak çerçevesi yapıldıktan sonra çerçeve içerisine MDFLam veya SuntaLam yerleştirilerek elde edilen kapaklardır.

– PVC Kapak Nedir?

Ham sunta veya MDF üzerine balon presle PVC folyo kaplanmasıyla elde edilen kapaklardır.

– Laminat Kapak Nedir?

Laminat , reçine emme yeteneği olan absorbik nitelikteki kağıtların melamin formaldehit ve fenol formaldehit reçineleriyle emprenye edildikten sonra üretim çeşidine göre dizilerek sıcaklık ve basınç etkisiyle beraber preslenerek edilen yüzey kaplama malzemeleridir.Yani MDF veya sunta üzerine sıcak pres altında Laminat sıkılarak yapılan kapaklardır.

Hijyenikliğinin yanı sıra , bakteri tutmaması, ısıya dayanımı, neme ve darbelere karşı dayanımı gibi avantajları söz konusudur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.